flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок жителю Полонського району за незаконні посіви конопель та зберігання наркотиків у великих розмірах

08 грудня 2020, 12:31

Полонський районний суд визнав винним 40-річного жителя Полонського району у незаконному посіві та вирощуванні рослин конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин (частина 2 статті 310 Кримінального кодексу України) та у незаконному виготовленні, придбанні і зберіганні наркотичних засобів, без мети збуту, у великих розмірах (частина 2 статті 309 КК України), та призначив остаточне покарання – 3 роки позбавлення волі. Проте звільнив від його реального відбування з випробування на іспитовий строк – 1 рік 6 місяців, зобов’язавши періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

За вироком, навесні цього року на присадибній ділянці в с. Білецьке Полонського району місцевий житель міжряддям кукурудзи і гарбузів насіяв конопель. Вирощував рослини до серпня, періодично зриваючи і висушуючи.

Під час санкціонованого обшуку земельної ділянки і помешкання чоловіка правоохоронці знайшли та вилучили 81 рослину конопель і 854,3641 г канабісу.

У суді обвинувачений свою вину у скоєнні злочинів визнав повністю, розкаявся, пояснив, що дійсно вирощував на городі коноплі та зберігав для власного вживання. Просив не призначати реальну міру покарання та обмежитися мінімально можливим іспитовим строком, оскільки виховує двох малолітніх дітей і є годувальником своєї сім’ї.

«Виходячи із загальних засад призначення покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчинених обвинуваченим злочинів, які згідно зі ст.12 КК України віднесені до категорії тяжкого та середньої тяжкості відповідно,  його особу, визнання ним своєї вини, щире каяття, та те, що він на обліку у лікарів психіатра та нарколога не перебуває, його відношення до вчинених кримінальних правопорушень, обставини, що пом`якшують покарання, крім того, що він має на утриманні двох неповнолітніх дітей, а також враховуючи висновок органу пробації щодо можливості виправлення обвинуваченого без позбавлення або обмеження волі і вважає за доцільне призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі, звільнивши від відбування покарання з випробуванням, оскільки таке покарання є необхідним і достатнім для досягнення його цілей визначених ст.50 КК України», – зазначено у вироку суду.

Пресслужба Полонського районного  суду