flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Домашнє насильство: кого і за що карає закон?

08 грудня 2020, 12:20

З 25 листопада по 10 грудня триває Всеукраїнська акція “16 днів проти насильства”.

Це нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя,  привернути увагу спільноти до двох актуальних проблем – запобігання та протидії домашньому насильству та торгівлі людьми.

Насилля в сім’ї належить до найбільш поширених форм порушення прав людини, особливо стосовно жінок.  Фраза, яка виправдовує насильство - “Б’є –  значить любить” є неправдою. Любити не значить бити. Любити означає обіймати і поважати.  

Багато людей досі не знають, що за насильство в сім’ї суд може притягнути як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності.

На розгляді Полонського районного суду на протязі 11 місяців 2020 року  знаходилось 90 справ. За вчинення домашнього насильства було притягнуто 56 кривдників, із них на 41 особу  накладено  адмінстягнення ( громадські роботи, адмінарешт та штраф в сумі 6290 грн).  

Зауважимо, що для особи, яка потерпає від насильства  вихід є – не треба мовчати, а потрібно діяти в таких ситуаціях, сміливо робити перший крок назустріч новому життю.

Нагадуємо: Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації тел. 116123 або 0800500335 безкоштовно та конфіденційно.

Пропонуємо до перегляду  відеоролик «Б’є – не  значить любить. Розірви коло насильства» , « Не терпи: кожна 5 жінка є жертвою домашнього насилля».

                                        

Пресслужба Полонського районного суду