flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Полонський суд ухвалив вирок у справі про незаконне вирощування конопель й виготовлення та зберігання наркотиків у великих розмірах

09 листопада 2020, 12:30

Полонський районний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором і обвинуваченим: визнав останнього винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною1 статті 310 КК України - незаконний посів та вирощування рослин конопель у кількості від десяти до п’ятнадцяти рослин та частиною 2 статті 309 КК України - незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин у великих розмірах, без мети збуту, та призначив йому узгоджене остаточне покарання – 1 рік 6 місяців позбавлення волі, проте звільнив від його реального відбування з випробуванням на 1 іспитовий рік.

За вироком суду, 53-річний житель Полонного в своєму дворі посіяв і вирощував рослини конопель. Під час санкціонованого обшуку поліцейські знайшли та вилучили в чоловіка три десятки рослин конопель та речовину рослинного походження, яка згідно з висновком експерта, є особливо небезпечним наркотичним засобом - канабісом, загальною масою в перерахунку на суху речовину 1357,537 г, а також три саморобні пристрої для куріння з пляшок та фольги, на поверхні яких виявлено нашарування екстракту канабісу.

Під час досудового розслідування між прокурором та обвинуваченим укладено угоду про визнання винуватості. Згідно з документом, сторони погодились, що обвинуваченому слід призначити остаточне покарання – 1 рік 6 місяців позбавлення волі, при цьому звільнити від його відбування із покладенням обов’язків, передбачених статтею 76 КК України: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;  повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Під час судового провадження прокурор, обвинувачений та захисник підтримали умови укладеної між ними угоди і просили суд її затвердити.

Суд, затверджуючи угоду, зауважив, що кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується полончанин, не є тяжкими, а тому, відповідно до ч.4 ст.469 КПК України, допускається укладення між прокурором та обвинуваченим угоди про визнання винуватості, зміст якої відповідає вимогам, визначеним ст.472 КПК України.

«Під час судового засідання з’ясовано, що обвинувачений цілком розуміє його права, які зазначені у частині 4 статті 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди,  характер обвинувачення, вид покарання, яке буде застосовано до нього у разі затвердження угоди судом. При цьому суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді», – зазначено у вироку суду.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Полонського районного  суду