flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги сторін по справі! Новели Цивільного процесуального кодексу щодо розподілу витрат!

11 травня 2018, 16:25

Цивільний процесуальний кодекс України в ч. 1 ст.142 визначив випадки, коли суд вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 % судового збору, сплаченого при поданні позову, зокрема, у разі:

  • укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції;
  • відмови позивача від позову;
  • визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті.

Так, законодавець заохочує відповідача до «мирного» вирішення справи з позивачем, адже в такому випадку з відповідача на користь позивача стягуватиметься лише половина судового збору, сплаченого ним при поданні позовної заяви, а інша половина повертається за рахунок держави.

Разом з тим законодавець захищає відповідача від зайвого пред’явлення до нього необґрунтованого позову, встановивши в ч.3 ст. 142 ЦПК , що у разі відмови позивача від позову понесені останнім витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються  з позивача. Виключенням з цього правила є той випадок, коли  позивач не підтримує своїх позовних вимог  по причині їх задоволення відповідачем після пред’явлення позову.  В такому випадку  суд за заявою  позивача  присуджує стягнення понесених ним витрат у справі з відповідача.

Одночасно ч. 5 згаданої статті говорить, що у разі закриття  провадження у справі або залишення  позову без розгляду відповідач має право заявити вимоги про компенсацію здійснених ним витрат, пов’язаних з розглядом справи, внаслідок необґрунтованих дій позивача.

При цьому нагадуємо, що відповідач може добровільно виконати рішення суду в частині стягнення з нього судового збору на користь держави шляхом сплати вказаної в рішенні суми на відповідний рахунок:

отримувач коштів:       УК у Печерському районі/Печерський район/21081000;

код за ЄДРПОУ:       38004897;

банк отримувача:       ГУ ДКСУ у м. Києві;

код банку отримувача:       820019;

рахунок отримувача:        31110106700007;

код класифікації доходів бюджету:       21081100.

та надавши до суду документ що підтверджує сплату до дня набрання рішенням законної сили. В такому разі виконавчий лист про стягнення судового збору не видається та відповідач матиме змогу заощадити власні кошти не сплачуючи виконавчий збір при примусовому виконанні рішення суду в органах державної виконавчої служби.