flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Урок справедливості» для учнів школи у Полонському районному суді

14 листопада 2019, 14:57

14 листопада 2019 року до  Полонського районного суду завітали школярі на «Урок справедливості». Поспілкувались із справжніми суддями  вчитель та  учні 8-го класу Полонської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів № 6.

Зустріла гостей заступник керівника апарату суду та прес-секретар Валентина Бобрівник , яка запросила їх до зали судових засідань, де відбулось  спілкування із головою суду Горщаром Анатолієм Григоровичем, суддею Дідек Марією Богданівною.

 Валентина Бобрівник  розповіла учням про те, хто і ким працює у суді,  про зали судових засідань та для чого потрібна  кабіна в залі суду.  А також цікава розповідь була про символи судової влади: мантію та нагрудний знак, богиню правосуддя – Феміду. Про те, як стати суддею, про  вік , по досягненню якого можна претендувати на посаду судді, про освіту, стаж та обов’язкове  володіння державною мовою. Про те, чому важливо вчитися та чого не можна робити дітям, щоб їхні батьки не відповідали за це перед законом. Учням цікаво було дізнатися про сайт Полонського районного суду на веб-порталі судової влади та офіційну сторінку суду в соціальних мережах Facebook.

 

Після цього дітям було продемонстровано мультфільм «Кінь проти хом’яка», завдяки якому діти відчули себе суддями та зрозуміли, що є справедливістю. Школярі  активно приймали участь у вирішені спору між тваринами  та із  великим задоволенням фотографувалися в залі судового засідання у суддівських кріслах.

«Чому у в залі судових засідань три крісла для суддів?»,  "Які засідання були найскладними, які найбільше запамяталися?", "Чи важко бути суддею?"? Ці та багато інших запитань задавали учні  і отримали від суддів змістовні відповіді.   А також про інноваційні технології, що використовуються в роботі суду, а саме про можливість проведення судових засідань у режимі відеоконференції розповіла суддя Марія Богданівна ДІдек.

  Судді також  розповіли  про те,  які саме місця в залі судового засідання займають судді, прокурори, адвокати, секретар судового засідання, підозрюваний чи обвинувачений. А також про інноваційні технології, що використовуються в роботі суду, а саме про можливість проведення судових засідань у режимі відеоконференції розповіла суддя Марія Богданівна Дідек.   Валентина Бобрівник вручила кожному із учнів  буклетик:  «Що слід пам’ятати під час перебування у приміщенні суду».

 

Пізніше було проведено  коротеньку екскурсію приміщенням суду. Юних відвідувачів запрошено  до канцелярії суду, де ознайомлено   з порядком  приймання  і  реєстрації  справ та заяв, відправлення  вихідної кореспонденції  та  передачі справ суддям.  Старший секретар  суду Кравчук Віта   наочно  продемонструвала роботу  автоматизованої системи документообігу суду "Д-3", показала як правильно заповняється обліково-статистична картка по кримінальній справі і як справи розподіляються суддям.

Також  діти відвідали архів суду та подивися як зберігаються справи. Особливо з цікавістю розглядали стелажі зі справами. Зацікавило  хлопців та дівчат також те, з  якого року зберігаються справи в архіві суду, чому одна справа товста, а інша тонша.  

 

Наостанок вчитель і діти подякували за «Урок справедливості» , за пізнавальну екскурсію по суду  та зробили  фото на згадку.

Полонський райнний суд  радо запрошує усіх до нас на цікаві екскурсії та пізнавальні лекції!

 

Прес-служба Полонського районного суду