flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що потрібно знати при розірванні шлюбу?

21 вересня 2017, 11:45

Стаючи на весільний рушник , молода пара  від свого подружнього життя  чекає бажаного вічного кохання, щасливого, безхмарного майбутнього, радості від  спільного життя. Але,  на привеликий жаль, не все так просто. Часто-густо такі мрії розбиваються вщент, коли завершується «медовий місяць», з’являються буденні суперечки, проблеми чи зради.  Тим, хто ще вчора не міг надихатися один одним, сьогодні – бракує повітря разом із своїм законним чоловіком чи дружиною. Не всім під силу витримати такий тягар, йти на компроміс. І це незалежно від віку, тривалості шлюбу, наявності спільних дітей чи майна.  Якщо всі методи примирення уже випробувані і усі »глеки уже побиті» ,  інколи найкращим  шляхом для вирішення проблеми і нормального життя  обох людей стає саме розлучення.

     Згідно чинного законодавства України, розлучитися у нашій державі можна двома способами. Першим, найшвидшим та найлегшим способом є розірвання шлюбу через ДРАЦС.  У ДРАЦСі можна розірвати шлюб, за умов, якщо у подружньої пари немає дітей або вони повнолітні та сторони не мають між собою спорів , а також  за заявою одного з подружжя, якщо другий з подружжя визнаний безвісно відсутнім або недієздатним (за рішенням суду).

    У іншому випадку, коли у чоловіка та дружини є неповнолітні діти або є спір, тоді потрібно звертатись до суду.

Із собою потрібно мати такі документи:

  •  позовну заяву (написану згідно вимог, передбачених Цивільно-процесуальним кодексом України до даного документу, та коротким описом причин, чому чоловік чи дружина вирішили розлучитись);
  • оригінал свідоцтва про шлюб та його копія;
  • копія паспортів чоловіка та дружини;
  • копії свідоцтва про народження дитини/ дітей;
  • копія ідентифікаційних кодів подружжя (бажано);
  • оригінал квитанції про сплату судового збору (у 2017 році розмір судового збору про розірвання шлюбу становить 640 гривень);

Всі документи до суду подаються в двох екземплярах.

     Судом  надається  строк на усунення недоліків. якщо позовна заява такі має. Обидві сторони заздалегідь отримують повістки з датою та часом явки до суду або ж, при заповненні спеціальної форми заяви, сторони повідомляються  за допомогою смс-повідомлення.

     У випадку коли один із подружжя просить час для примирення, суд може таке право надати, якщо іншому з подружньої пари або дітям нічого від такого рішення не загрожує. «Миритися» чоловік та жінка у такий спосіб можуть до шести місяців. Якщо ж примирення не відбулося, суд приймає рішення про розірвання шлюбу. Рішення суду набирає законної сили через 10 днів з дня проголошення судового рішення,за умови, якщо жодна з сторін за цей час не оскаржує його у Апеляційному суді.

 

Для статистики:

  Полонським районним відділенням державної реєстрації актів цивільного стану головного територіального управління у Хмельницькій області  станом на 07 вересня 2017 року  подано заяв про одруження – 132, зареєстровано шлюбів – 109 ( для порівняння : за  2016 р - 193).

 В Полонський районний суд Хмельницької області  станом на цю ж дату  надійшло справ про розірвання шлюбу – 90 ( за  2016 - 56).

 

За покликом серця обирайте свою половинку , проте водночас мудро та виважено. Умійте прощати один одному недоліки та слабкості.

 

Полонський районний суд Хмельницької області  знаходиться за адресою:

30500, Хмельницька область, м. Полонне, вул. Героїв Майдану, 5.

Всю важливу для Вас інформацію ви можете знайти на сайті  нашого суду .

 

 

Прес-служба Полонського районного суду